Wie weet beter hoe belangrijk een gezond geluidslandschap is dan een muzikant? Net daarom wijdt drumster Isolde Lasoen zich in april 30 dagen lang aan de uitdaging om dagelijks even tijd te nemen voor stilte, rust en mentale ruimte.

Doel van de actie 30 dagen stilte zoeken - waar iedereen overigens aan kan meedoen - is om jezelf dagelijks even tijd te gunnen waarin je alle knoppen af zet. Geen elektronica, geen draaiende motoren, niet praten. Hoe je het precies invult hangt af van het moment en je zin. Zo kan je je bijvoorbeeld even terugtrekken in een favoriet stilteplekje, je kan je collega's vragen 5 minuten stilte te houden voor een brainstorm, je kan een wandeling maken in een stiltegebied, je kan zelfs op stilte date.

Mensen die zich inschrijven mogen zich naast de eigen stilte-avonturen verwachten aan een fascinerende vervolgblog van Isolde Lasoen, een inspirerend stilte-orakel van allerlei stilte, rust en ruimte meesters, een forum voor uiteenlopende gesprekken en een forum voor eigen foto's van favoriete stilteplekjes.

Je doet mee via 30dagen.be/stiltezoeken.

Wat achtergrond

Onderzoek wijst uit dat omgevingslawaai, of de afwezigheid ervan, enorm hoog staat op de ladder van wat belangrijk is om je levenskwaliteit als 'goed' te ervaren. Stilte (of toch ten minste het geluid rond je niet als storend ervaren) is met andere woorden een topprioriteit voor de gezondheid en het welzijn van iedereen. Stilte brengt rust, je stress neemt af, je ontspant. Er ontstaat terug adem-, speel-, leefruimte...

Nu, veel van dat geluid, dat we opgeteld als storend ervaren, creëren we zelf. Wanneer we er voortdurend aan blootgesteld zijn, krijgen we stress, gehoorproblemen, slaapverstoring en concentratiestoornissen. Op lange termijn is er zelfs een hogere kans op hart­ en vaatziekten. Geluidshinder verstoort bovendien niet alleen ons natuurlijke ritme, het heeft ook schadelijke invloed op alle leven, in de stad én in natuurgebieden.

Hoewel geluidshinder vaak komt door een concentratie van gemotoriseerd verkeer en industrie en het daarom op het eerste zicht lijkt dat we er zelf niet meteen veel aan kunnen doen, zijn er toch een heleboel acties die onze leefkwaliteit danig verbeteren. Net daarop wil 30 dagen stilte zoeken inspelen door een maand lang dagelijks wat tijd te wijden aan stilte. Dat kan al met een minimeditatie 5 minuten per dag, je kan een wandeling maken in een stiltegebied (Zoek de stilte op), je kan je collega's vragen om even zonder woorden bij elkaar te zitten voor de brainstorm of maaltijd.

Daarnaast zijn er een groot aantal springlevende stiltebewegingen die het nut van auditieve rust en ruimte wereldkundig maken: het stiltefestival in Brussel, de Tranquillizer in Heuvelland, socio-culturele beweging Waerbeke, Shhhdating in Londen. Je leest er meer over in Roep het lawaai een halt toe.

Ook akoestisch zijn er een hele hoop makkelijke maatregelen te treffen. Meer daarover via Sluit het lawaai buiten.

30 dagen is een campagne van het beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Energie. De campagne loopt een volledig jaar parallel met de opmaak van het nieuwe Milieubeleidsplan (het MINA-plan 5). Later volgt meer nieuws over het Milieubeleidsplan voor Vlaanderen, dat zich richt op de periode 2016-2020.